Stockpaard Producties
Brandenborchweg 1
7251 MA Vorden
Telefoon 0575-559261
Email info@stockpaard.nl

Arjan Wijnstra

portret ArjanArjan Wijnstra is één van Nederlands meest veelzijdige paardenfotografen. Materiaal van zijn hand verschijnt in tal van toonaangevende paardenbladen, brochures, boeken (waaronder de eigen productie: 'Fjord in beeld') en op kalenders.

 

Arjan (1962) werd geboren in de Noord-Hollandse polder de Wijdewormer. Paarden zijn altijd zijn grote liefde geweest en het liefst was hij boer (maar dan wel met paarden) geworden. Als jongetje van twaalf maakte hij een tekening waarop hij paard en wagen als milieuvriendelijk alternatief afbeeldde, naast een 'stinkende rotauto' waarvan hij duidelijk niets moest hebben. In diezelfde periode nam hij voor het eerst een fotocamera ter hand, een oud 6x6 toestelletje van zijn opa. Al snel kwam er een opvolger in de vorm van een heuse Nikkormat, met enkele vaste lenzen. De zwart/wit films werden zelf ontwikkeld en 's avonds op de slaapkamer afgedrukt.

 

Na de middelbare school startte Arjan in 1981 met de opleiding aan de fotovakschool in Apeldoorn. Zijn eerste werkervaring deed hij op als toeristenfotograaf op de Zaanse Schans in Zaandijk. Vervolgens was hij tien jaar werkzaam als showbizzfotograaf bij Chris v. d. Vooren in Almere, waar hij grootheden als Bryan Adams, Whitney Houston, Tina Turner, Herman Brood en The Golden Earring voor zijn lens kreeg. In 1993 maakte Arjan de overstap naar het 'zelfstandig ondernemerschap' en werd de studiofotograaf weer buitenmens, waarbij dieren en met name paarden, een hoofdrol zouden gaan vervullen. Hoewel het fotograferen voor bladen het leeuwendeel van zijn tijd in beslag neemt, werkt Arjan ook af en toe aan 'vrije' projecten. Dat resulteert in juweeltjes van foto's die een ode zijn aan de edele schoonheid van het paard en.... soms toch ook weer de mens.

 

De jeugddroom is inmiddels uitgekomen. Samen met Natasja en hun vier kinderen woont, werkt en leeft Arjan op een schitterende boerderij in de Achterhoek. Ze boeren er zelfvoorzienend, wat betekent dat het grootste deel van het voedsel voor hunzelf en voor hun dieren zelf geproduceerd wordt. Zo is er eigen zuivel, vlees, aardappelen, fruit en groente. Voor de dieren wordt  hooi gewonnen en de boerderij wordt deels op hout (uit de omliggende bossen) gestookt. Bij het werk rond de boerderij en op de velden worden Fjordenpaarden ingezet als schone en milieuvriendelijke krachtbron.

 

Klik hier om een interview met Arjan over het werken met paarden bij TV Gelderland te bekijken. Het is het tweede item in het actualiteitenprogramma 'Alles uit de kast'.

 

Alle foto's copyright © Stockpaard Producties - Gerealiseerd door A!tention